Bez kategorii

Przedstawiamy zywnosc alergiczna u niemowlat

Perkin i jego współpracownicy (wydanie z 5 maja) nie znaleźli dowodów na skuteczność wczesnego wprowadzenia alergizujących pokarmów w celu zapobiegania alergii pokarmowej w analizie ich randomizowanego badania z zamiarem leczenia. Widoczny efekt ochronny w analizie per-protokołów można wytłumaczyć wyższym odsetkiem braku przestrzegania protokołu wczesnego wprowadzenia u niemowląt, u których rozwinęły się objawy alergii (tabela S14 w dodatkowym dodatku, dostępna wraz z pełnym tekstem artykułu) . Potencjalnym wytłumaczeniem braku skuteczności interwencji jest to, że istnieje niewielka różnica między grupą standardowego wprowadzenia a grupą wczesnego wprowadzenia w rzeczywistym wieku, w którym wprowadzono alergenną żywność. We wczesnej fazie wstępnej średni wiek niemowląt wynosił około 20 tygodni. Wprowadzenie tej żywności było dozwolone od 6 miesiąca życia w standardowej grupie wprowadzającej, ale mediana wieku we wprowadzeniu w tej grupi e nie została przedstawiona – ważna brakująca informacja. Możliwe, że chociaż opóźnione wprowadzenie alergizujących pokarmów (np.> 12 miesięcy życia) wiąże się z wyższym ryzykiem alergii pokarmowej niż wczesne wprowadzenie, jak wykazano w badaniu Uczenie się na wczesnych etapach alergii na orzechy (LEAP), 2 wprowadzenie takich pokarmów w wieku 5 miesięcy zapewnia niewielką dodatkową korzyść w porównaniu z wprowadzeniem w drugim 6 miesiącu życia. Katrina Allen, MD, Ph.D. University of Melbourne, Melbourne, VIC, Australia Jennifer Koplin, Ph.D. Instytut badawczy dla dzieci Murdoch, Melbourne, VIC, Australia Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. 2 Referencje1. Perkin MR, Logan K, Tseng A, i in. Losowa próba wprowadzenia alergizujących pokarmów u niemowląt karmionych piersią. N Engl J Med 2016; 374: 1733-1743 Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline 2. Du Toit G, Roberts G, Sayre P H, i in. Losowa próba spożycia orzeszków ziemnych u niemowląt zagrożonych alergią na orzeszki ziemne. N Engl J Med 2015; 372: 803-813 Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline W tabeli S8 w dodatkowym dodatku do artykułu Perkina i wsp. Raportowanie rodziców w wieku 4 do 6 miesięcy wykazuje znacznie wyższą częstość występowania objawów typu IgE i nie-IgE we wczesnej fazie wstępnej niż w standardowym wstępie. Grupa. Zespół enterocolitis wywołany przez białko żywnościowe (FPIES) w ciągu pierwszych 5 miesięcy życia wystąpił u 7 osób we wczesnej fazie wstępnej (z gotowanym jajkiem u 6 uczestników), ale tylko u 3 osób w standardowej grupie jaj) (tabela S9 w dodatkowym dodatku). Wskaźnik FPIES we wczesnej fazie wstępnej wynosił 1,4% (7 z 486 uczestników), co jest wartością wyższą od oczekiwanej1-3, ponieważ dane z populacyjnych badań kohortowych wykazały częstość występowania FPIES wynoszącą 0,3% związaną z białkami mleka krowie go2 a także wykazało, że jajo nie zostało zidentyfikowane jako główny czynnik sprawczy3. Dane te sugerują, że wczesne wprowadzenie gotowanego jaja może być związane z występowaniem FPIES. Giampaolo Ricci, MD Francesca Cipriani, MD Uniwersytet w Bolonii, Bolonia, Włochy Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. 3 Referencje1. Leonard SA, Nowak-Węgrzyn A. Zespół enterocolitis indukowany białkiem żywności. Pediatr Clin North Am 2015; 62: 1463-1477 Crossref Web of Science Medline 2. Katz Y, Goldberg MR, Rajuan N, Cohen A, Leshno M. Występowanie i naturalny przebieg zespołu jelita cienkiego wywołanego przez białko żywnościowe w mleku krowim: szeroko zakrojone, prospektywne badanie populacyjne. J Allergy Clin Immunol 2011; 127: 647-53.e1-3 Crossref Web of Science Medline 3. Mehr S, Frith K, Campbell DE. Epidemiologia zespołu jelita cienkiego wywołanego przez białko żywności. Curr Opin Allergy Clin Immunol 20 14; 14: 208-216 Crossref Web of Science Medline To niefortunne, gdy trzeba przeprowadzić badania kliniczne, aby dowiedzieć się, co już wiedzieliśmy. Perkin i in. wprowadziła alergenną żywność dla niemowląt w wieku 3 miesięcy i stwierdziła, że jest ona nie tylko bezpieczna, ale i ochronna, przynajmniej dla tych, którzy ukończyli badanie. Kiedy moje córki urodziły się, w latach 70. powszechną praktyką było wprowadzanie niealergicznych pokarmów już w wieku miesiąca, z dodatkiem pokarmów o wyższej zawartości białka po 4 miesiącach. Całe ich pokolenie dorastało bez alergii pokarmowej. Potem zmieniło się zdanie, na podstawie niewielkich dowodów, i do 1991 r. Mniej niż 20% dwumiesięcznych niemowląt otrzymywało półstały pokarm, w porównaniu z ponad 70% w 1976 r.2 Gdy moje córki odwiedzały, nie mogłem karmić wnuki banany w wieku 6 tygodni, mimo że ich matki cieszyły się nimi w okresie niemowlęcym Całe pokolenie świadczy o bezpieczeństw ie i korzyściach związanych z wczesnym wprowadzaniem pokarmów stałych.

Zobacz też: # czarter jachtów motorowych mazury bez patentu, # mezoterapia igłowa warszawa, # Usuwanie rozstępów Bydgoszcz,